Кибератаките срещу бизнеса се увеличават. На всеки четири дни българска фирма

...
Кибератаките срещу бизнеса се увеличават. На всеки четири дни българска фирма
Коментари Харесай

Български фирми стават жертва на кибератаки почти всекидневно

Кибератаките против бизнеса се усилват. На всеки четири дни българска компания става жертва на заменена банкова сметка. Това отчете по време на интернационален киберфорум шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " в ГДБОП  Явор Серафимов, представен от Българска национална телевизия. 
" Едно от най-големите провокации, което нанася големи финансови вреди на българските частни компании, е компрометирането на междуфирмената преписка, по този начин нареченият " заменен айбан ". На всеки четири дни имаме българска компания, която е жертва на този тип закононарушения, като през юни тази година комерсиално сдружение у нас е излъгано с 6,5 млн. щатски $ ", заяви Серафимов
Според проверяващите става въпрос за нигерийски проведени незаконни групи, които влизат в мейлите на български компании. " В тъкмо определен миг подменят банковата сметка, по която българската компания да изпрати идващото заплащане и по този метод се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от образците на сходен случай 2 – 3 пъти годишно имаме сходни български компании, които губят от време на време и милиони левове ", изясни Владимир Димитров - началник на дирекция " Киберпрестъпност " към ГДБОП.
Експертите предизвестяват, че хакерите съумяват да влязат в пощенската кутия на фирмите и по този начин получават достъп до кореспонденцията им. " Най-вероятно става въпрос още веднъж за неинформираност и неведение на интернет потребителите, тъй като посредством фишинг имейл киберпрестъпниците разбират потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се употребява от законните консуматори от компанията, която движи бизнесът, само че просто нигерийските проведени незаконни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните задгранични контрагенти и просто подменят имейлите ", сподели още Димитров.
Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че противодействието на киберпрестъпността е измежду цели на Министерство на вътрешните работи. За задачата се влага в специалисти, повишение на тяхната подготовка и техническо застраховане. Без координирано интернационалните съдействие няма по какъв начин съответно са се отговори на киберзаплахите, уточни още Темелакиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР